Közel egymillió hazai vállalkozást érint a számlázóprogramok nyári bekötése

blog_hu_fejlec_v06.jpg

Hosszú előkészítést követően 2018. július 1-jén lépnek életbe az online adatszolgáltatás új szabályai. Ennek következtében az adózóknak ettől az időponttól kell meghatározott számlatételeket rövid időn belül bejelenteni a NAV-hoz kézileg, vagy az általuk használt számlázóprogram segítségével. Ez azt is jelenti, hogy a szoftverfejlesztőknek eddig az időpontig kell alkalmassá tenni számlázó programjaikat arra, hogy az elkészített .xml fájlokat továbbítsa az adóhatóság részére.

Ahogyan azt a NAV már korábban külön közleményben is kijelentette, a szigorúbb adatszolgáltatási kötelezettség 2018. július 1-jével hatályos, így tehát már csak szűk 3 hónap maradt a felkészülésre, mind a szolgáltatóknak, mind a felhasználóknak.

A számla kibocsátójának abban az esetben, ha a legalább 100 000 forint áthárított adót tartalmazó számlát nyomtatvány (például számlatömb) alkalmazásával állítottja elő, az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni, mégpedig úgy, hogy az adatokat a NAV erre a célra előállított webes felületen majd kézileg kell rögzítenie. Amennyiben azonban az ilyen számla 500 000 forint vagy azt meghaladó összegű áfát tartalmaz, akkor az adatszolgáltatás még gyorsabban, 24 órán belül teljesítendő. Amennyiben valaki nem szeretne folyamatosan a határidőkre figyelni, célszerű lehet számlázó program alkalmazására áttérnie.

Igen ám, azonban az adatszolgáltatás számlázó programok alkalmazása esetén valós idejű kommunikációt ír elő, ezért minden vállalkozónak aki számlázó programot használ, meg kell győződnie arról, szolgáltatója fel fogja-e készíteni a szoftvert az előírások szerint. A nagyobb fejlesztői kapacitással rendelkező cégek már hónapok óta tudnak tesztelni a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltató Keretrendszer Regisztrációs oldalán, de a rendszer egyes specifikációi, így például az adatszolgáltatás struktúrája még a napokban is változik, ez pedig kiemelt odafigyelést igényel a fejlesztők részéről.

A fentiek alapján azt vizionáljuk, hogy közeledve a júnus végéhez egyre több és több kérdés érkezik majd a változások kapcsán a hazai vállalkozók tízezreitől. Valószínűleg szoftverfejlesztők sokaságáról derül majd ki, hogy rendszerüket nem fejlesztik tovább a kívánalmaknak megfelelően, azonban a számlatömbök használata is egyre kényelmetlenebb lesz, kiváltképp ha a fent jelzett összeghatárok rövid időn belüli jelentős csökkenését valóban komolyan gondolja az adóhatóság.

Logikusnak láttuk tehát, hogy aktív blogolásba kezdjünk, és minden információt megosszunk az érintettekkel. Ez nem csak szakmai kötelességünk 30 éves fejlesztői múltunk miatt, hanem pályánk egyik legizgalmasabb, legpezsgőbb periódusa is. Bízunk benne nagyok sokaknak nyújtunk majd valós segítséget a következő hónapokban.