Számlatömb vagy számlázó program?

frugal_innovation.png

Bármerre nézünk, új technológiai megoldások váltják fel a régieket az élet szinte minden területén. Bakelit lemezek helyett online streamingen keresztül hallgatunk zenét. Készpénz helyett egyre több helyen tudunk már érintésmentesen akár telefonnal fizetni. Sarkalatos kérdés vajon a számlázás terén a jól bevált papírtömbös megoldást fel tudja-e váltani az elektronikus számlázás? Kell-e hozzá egy amerikai, kevésbé szabályozott piac, vagy hazánkban is el tud-e terjedni egy új pénzügyi kultúra részeként mindez?

A válasz kifejezetten érdekes, főleg annak tükrében, hogy becslésünk szerint közel 500 ezer vállalkozó, illetve KKV számláz ma is KIZÁRÓLAG nyomtatott formában. Ők azok, akik nem vesznek fel ügyféladatot, és nem küldenek díjbekérőt elektronikusan. Talán soha nem is próbálták. Törvényszerű, hogy a hidegburkoló miután befejezte a fürdőszoba csempézését nekiáll számlatömbbe írogatni? A kertész, aki végzett a gyümölcsfák metszésével, kint a kertben számlatömböt lobogtat? Netalán konferencián a szakkönyv szerzője minden egyes eladásnál 1,5-2 percen keresztül körmöli az adatokat a kis A5-ösre? Talán sem ezen példákban, sem máshol nem elképzelhetetlen, hogy az úgyis a zsebünkben lapuló mobiltelefonon keresztül intézzük a jövőben ezeket a műveleteket.

Az sejthető, hogy a július 1-től hatályba lépő új rendelet alapján ennek a trendnek lejt majd a pálya. Ne feledjük, hogy első körben ugyan nem mindenki esetén, de a 100 ezer Ft ÁFA tartalom feletti tételeknél kötelező és rövid határidős adatszolgáltatásra lesz kötelezett minden adóalany. Márpedig kétszer senki sem szeret dolgozni, így egészen biztosan fokozatosan a háttérbe szorul majd a számlatömb intézménye. Amíg a számítógépes szoftver automatikusan fogja továbbítani a szükséges adatokat a NAV felé addig a kézzel kiállított számlákat a vállalkozóknak kell, adott esetben egy naptári napon belül külön felületen egyenként beregisztrálniuk.

Mi a helyzet 100 ezer forint ÁFA alatt? Nos az önálló kisebb összegű tételek esetén most még nem él a fentebb említett adatszolgáltatási kötelem, azonban az adott gazdasági eseménnyel összefüggésben kibocsátott számláknál összesen kell nézni az áfát. Nem lehet tehát megúszni az adatszolgáltatást, ha a festő-mázoló 3 szobát alapanyaggal együtt külön számlákon állít ki. Nem érdemes tehát emiatt sem kockáztatni.

A szoftverek egyre kényelmesebbek hiszen nem kell órákat kutatni a számlák után, ha kapunk egy ellenőrzést. Bármelyik kiállított számla könnyen visszakereshető, és mosolyogva csak annyit kell kérdeznünk, hogy „milyen formátumban adjam”? Minden közül talán az a legizgalmasabb, hogy szoftverünk amennyiben online, már nem igazán „maradhat otthon”. Nincsen másik táskában hagyott számlatömb, elfelejtett bélyegző. A felhős megoldások, főleg ha bármilyen eszközről szabadon elérhetők a mindig zsebünkben lapuló mobiltelefonról azonnal elérhetők. A megfelelő számlázó szoftver beszerzése esetén a könyvelést is jelentősen meg tudjuk egyszerűsíteni az adatátadással, így megspórolva értékes munkaórákat.

Természetesen minden változáshoz idő kell, és messze nem beszélhetünk arról, hogy a számlázó szoftverek kiütéssel győznek majd a számlatömbök felett, de valószínű csak rövid idő kérdése, hogy pénzügyi kultúránk milyen ütemben változik meg. Szerintünk érdemes barátkozni a gondolattal, a jövő karnyújtásnyira van! Ígérjük legközelebb rá fogunk kérdezni az "utca" emberénél a számlatömbök előnyeire is. Minket nagyon érdekel mindegyik álláspont.