Tévhitek a NAV-bekötésről 1. cikk

blog_hu_fejlec_v14.jpg

A 2018-as év legfontosabb törvényi változása lesz, hogy a számlakibocsátók használta számlázó programoknak, online adatszolgáltatást kell végezniük a NAV felé. A tesztelése már januárban elkezdődött és júliustól 1-től kötelező lesz eleget tenni az új szabálynak.

A belföldi adóalanyok 2018. július 1-jétől csak a minimum 100.000 forint áthárított ÁFA-t tartalmazó számláikról kötelesek valós időben adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába. A számla létrejötte után azonnal közölni kell majd az adóhivatal felé szükséges adatokat.

Ha számlázást szoftveren keresztül intézi, sokkal könnyebb dolga lesz, hiszen csak a NAV oldalán kell regisztrálnia, az összes többi módosítást a számlázó programot fejlesztő (mint például a Kulcs-Soft) készíti el, így zökkenőmentes lesz a rendszerek közötti adatszolgáltatás. A program automatikusan kiválasztja azon számlákat, ahol az ÁFA érték meghaladja a 100.000 Ft-ot, és már küldi is a NAV-nak, ezzel elkerülve az akár 500.000 Ft-os bírságot.

A változás érinti a kézi számlatömböt használó vállalkozásokat is, az adatszolgáltatás a 100.000 forint ÁFA tartalmú számláknál nekik is kötelező. A NAV oldalán létrehozott felületen kell majd a tételeket rögzíteni, ez rengeteg plusz adminisztrációt fog jelenteni a papíron számlázó vállalkozóknak. Sokan úgy gondolják, hogy a KOBAK rendszer bevezetése a kézi számlák végét is jelenti, ugyanis számíthatunk arra, hogy a későbbiekben a NAV tovább fogja csökkenteni az adatszolgáltatásra kötelezett számlák ÁFA összegét, ezzel akkora adminisztrációs terhet téve a vállalkozások vállára, hogy a kézi számla egyszerűen eltűnik a mindennapokból. A piacon van teljesen ingyenes online megoldás is, amivel minden törvényi követelménynek megfelelő számlázóhoz juthat a számlatömböző vállalkozó. Csak internetes kapcsolatra és egy okos készülékre van szükség, néhány kattintással lehet számlázni. Ilyen például a BizXpert online számlázó alkalmazás, ami elérhető mind Android és Apple készülékeken is.

Természetesen nem kell rögtön számlázó szoftverre váltania senkinek, ha úgy gondolja használhatja még kézi számlatömbjét, azonban maga a NAV is azt tanácsolja mindenkinek, hogy válasszon szoftveres megoldást, hiszen sokkal egyszerűbb lesz így a mindennapi adminisztráció.