Válasszon olyan számlázót, ami felkészült a NAV-bekötésre

kormanyrendelet.jpg

Készüljön fel előre a KOBAK-ra, azaz a a Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszer automatikus adatszolgáltatására. Ha a számlázását szoftverrel intézi, akkor csak a NAV oldalán kell regisztrálnia, mivel minden fejlesztést elkészítenek a szoftverfejlesztők a folyamatos adatszolgáltatás érdekében. A szoftverfejlesztő cégek már az év eleje óta tesztelhetnek a NAV-oldalán, a minél zökkenőmentesebb adatszolgáltatás érdekében. Ezért is érdemes olyan számlázószoftvert választani, amihez terméktámogatás is jár, mivel ezzel garantálja a fejlesztő cég a folyamatos segítségnyújtást ügyfeleinek.

Ilyenek például a Kulcs-Soft számlázói, amelyek az éves terméktámogatási díj ellenében folyamatosan frissülnek igazodva a legújabb törvényi követelményekhez és a felhasználói igényekhez. Számlázó szoftverei a legkisebbtől a legprofibb integrált megoldásokig mind automatikusan kiválasztják azon számlákat, ahol az ÁFA érték meghaladja a 100.000 Ft-ot, és már küldik is a NAV-nak, ezzel elkerülve az akár 500.000 Ft-os bírságot. A Kulcs-Soft azoknak a vállalkozóknak és cégeknek kedvez kiemelkedő akcióval, akik előre gondolkodnak, ugyanis a KOBAK-ra felkészült számlázóprogramok 40%-os kedvezménnyel megvásárolhatóak.

Az adatszolgáltatás érinti a kézi számlatömböt használó vállalkozókat is, mivel a 100.000 forint ÁFA tartalmú számláknál a bejelentés nekik is kötelező. A NAV oldalán kell majd a tételeket egyesével rögzíteni, ez rengeteg plusz adminisztrációs terhet fog jelenteni a vállalkozóknak. A későbbiekben számíthatunk arra, hogy a NAV tovább fogja csökkenteni az adatszolgáltatásra kötelezett számlák ÁFA összegét, ezzel is nehezítve a számlatömböző vállalkozó mindennapjait. A piacon van teljesen ingyenes online megoldás is, amivel minden törvényi követelménynek megfelelő számlázóhoz juthat mindenki. Ilyen például a BizXpert online számlázó alkalmazás, ami elérhető mind Android és Apple készüléken is.