Számlaexpert

2018.máj.29.
Írta: szamlaexpert.blog.hu Szólj hozzá!

Adatszolgáltatás a szamlázószoftverek és a NAV között

data-code-digital-computer-matrix-footage-009868773_prevstill.jpeg

Ha követed blogunkat számos információt megtudhattál arról, mi is ez a KOBAK, azaz a Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszer, mikortól lesz érvényben és melyik számlákat kell bejelenteni a NAV-odalán. Most részletesebben az adatszolgáltatásról szeretnénk néhány hasznos tudnivalót megosztani a számlázószoftverek és a NAV között. Az adatszolgáltatás a 100.000 forint ÁFA tartalmú számláknál, vagy számlával egy tekintet alá eső okiratokra (sztornó, vagy helyesbítő számlánál) kötelező. A számlán szereplő vevőnek magyar adóalanynak kell lennie.

A KOBAK rendszerbe alapvetően a szoftverfejlesztőknek kell regisztrálniuk a számlázó szoftvert, ők tudják ellenőrizni, hogy az általuk elkészített .xml fájl megfelel-e az előírásoknak. A legtöbb szoftverfejlesztő vállalja, hogy kiegészíti az általa fejlesztett terméket az azonnali adatszolgáltatási funkcióval. A NAV oldalára azonban nemcsak a fejlesztőknek, hanem a cég tulajdonosának, vagy a megbízott személynek is regisztrálnia kell. Regisztrálás után oszthatók ki a felhasználók jogai. A regisztráló felhasználónak érvényes Ügyfélkapu hozzáféréssel kell rendelkeznie. Az információáramlás a rendszerek között adószám alapon működik. Ez azt jelenti, hogyha több cég tulajdonosa vagy, az összes céget adószámonként kell regisztrálnod a NAV-oldalán, mivel minden cégnek csak egy adószáma van. A regisztráció utáni lépés a technikai felhasználó létrehozása. Ezzel egy virtuális user-t hozunk létre, amely az adatszolgáltatás teljesítéséhez fontos, tehát itt nem egy valós személy adatairól van szó. A technikai felhasználó mellé kapunk még egy aláíró kulcsot és egy cserekulcsot is.

Fontos, hogy zökkenőmentes legyen a kommunikáció a rendszerek között, ezért érdemes minden törvényi követelménynek megfelelő számlázóprogramot választani.

Az adatszolgáltatást négy pontban lehet összefoglalni:

1. A beküldésre szánt számlaadatok előállítása.
2. Az adatszolgáltatás teljesítéséhez használatos egyszeri jegy (token) igénylése az adóhatóságtól.
3. Az adóhatóságtól érkező válasz feldolgozása, a token és érvényességének tárolása.
4. A NAV által meghatározott séma szerint az előállított számla beküldése.

Minden egyes számlázóprogramhoz minimum egy technikai felhasználót kell igényelni, amely a már korábban említett a REST API-n keresztül történő adatszolgáltatáshoz szükséges user. Technikai felhasználót az elsődleges, vagy a másodlagos felhasználó tud igényelni.

Elsődleges felhasználó:

Az Adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja, jogosult az Adózó regisztrálására és ezen felül is teljes körű jogosultsággal rendelkezik. Ez alól csak a REST API-n keresztüli adatszolgáltatás a kivétel, mely az elsődleges felhasználó által létrehozott technikai felhasználóval teljesíthető. Minden feltöltött számlát lát, de nem tud adatot módosítani.

Másodlagos felhasználó:

Létrehozhat technikai felhasználókat és meghatározhatja a technikai felhasználók jogosultságát és hozzáféréseit.

A számlázószoftverrel rendelkező cégeknek sokkal könnyebb dolga van az automatikus, szoftveres kommunikáció miatt, de felmerül a kérdés mi van azokkal az adózókkal, akik számlatömböt használnak? Nekik a számlatömb kiállításától számítva öt napon belül kell rögzítenie egyesével a számlatételeket a NAV-oldalán, ami sok adminisztrációs terhet fog jelenteni a vállalkozóknak.

NAV-BEKÖTÉS TÚLÉLŐ KISOKOS

nav-kisokos_blog_hu.png

A következő hetekben valószínűleg mindenhol ezt a kifejezést hallod/olvasod majd: NAV-bekötés

Ha figyelemmel követed honlapunkat, Facebook oldalunkat, már megismerhetted a NAV új reformját, ami nagy valószínűséggel Téged is súlyosan érint.

A NAV folyamatosan frissülő weboldalán sok hasznos információt megtalálsz a 2018.07.01-én érvénybe lépő törvényi rendeletről. Érdemes végigolvasni, egy kattintással elérhető az alábbi oldalakon.

Amennyiben nincs időd hosszú sorokon keresztül olvasni a kötelezettségekről, pár pontban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kötelező Online adatszolgáltatás kezdő időpontja: 2018.07.01

NAV-bekötés újdonsága: Innentől a 100.000 Ft ÁFA, vagy a feletti tartalommal rendelkező számlákat azonnal be kell jelenteni, ha számlázó programmal számláz.

Járhat büntetés? Igen, ráadásul súlyos. Számlánként 500.000 Ft büntetés is járhat.

Adminisztrátori terhet jelent? Annak igen, aki nem megfelelő számlázó programmal számláz. A Kulcs-Soft programjai felkészültek a változásra, így ügyfeleinknek a lehetőségeinkhez mérten megkönnyítettük a bekötéssel járó adminisztrációs terheket.

További információkért látogass el weboldalunkra: http://www.kulcs-soft.hu/hirek/kobak

AMIRE ÉRDEMES FIGYELNI

1# Amennyiben már regisztráltál a NAV teszt felületén, a regisztrációd törlődni fog

Teszt felhasználót a következő oldalon keresztül tudsz regisztrálni:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

Felhívjuk a figyelmed, hogy az ide történő regisztrációk Június 30. napjával törlődnek! Az éles rendszerre majd újból kell regisztrálni. Ennek alapfeltétele pedig a regisztrált Ügyfélkapu fiók.

2# Nem mindegyik operációs rendszer alatt működik az automatikus adatszolgáltatás

Friss Windows verzió szükséges, mivel az adatszolgáltatás a Windows XP és Vista alatt nem támogatott. Az ezeken elfutó böngészők sem alkalmasak az adatszolgáltatásra, mivel biztonság szempontjából nem megbízhatóak.

Ha továbbra is ilyen operációs rendszert használsz, csak manuális feltöltésre lesz lehetőséged, és azt is csak egy másik, támogatott böngészővel rendelkező eszközről teheted meg.

Az online adatszolgáltatás teljesíthetősége érdekében szükséges lecserélni az említett operációs rendszereket, ami bizonyos esetekben a hardver cseréjével is járhat. Ezen korlátozást a NAV rendszere határozta meg.

A NAV rendszere által támogatott böngészők:

  • Google Chrome: 63.+
  • Firefox Quantum: 57.+
  • Microsoft Edge: 41.+
  • Internet Explorer: 11.+
  • Apple Safari: 11.+

3# Ne felejts el az élesre is regisztrálni!

Ahhoz, hogy az online számlázó programok automatikusan be tudják szolgáltatni a megfelelő adatokat, regisztrációra lesz szükség.

4# Regisztráció után frissíteni kell a programokat!

A fentiek elvégzését követően, frissítened kell programjainkat a NAV-bekötés kezelésre alkalmas verzióra. Ezek után nincs más, mint a rendszereinkbe a technikai felhasználó adatait felvinni.

Amit a Kulcs-Soft nyújt ügyfeleinek

Minden támogatott programunk – melyek számla kibocsátására alkalmasak - a megfelelő beállítások elvégzését, és a verzió frissítését követően automatikusan, manuális beavatkozás nélkül intézik az online adatszolgáltatást.

Programjainkról többet is megtudhatsz, ha ellátogatsz weboldalunkra.

NE AGGÓDJ. HA VALAMI NEM VILÁGOS, ÖRÖMMEL SEGÍTÜNK

Cégünk elkötelezett azon vállalkozások felé, akik továbbra is jogtisztán, a NAV-bekötésnek megfelelve számláznak. A gördülékeny átálláshoz minden tőlünk telhetőt megteszünk. Ügyfélszolgálaton dolgozó kollégáink örömmel segítenek az esetlegesen felmerülő kérdésekben. Ezen a telefonszámon érdeklődjön: (06)1-336-5322

Ha az új hardverre történő átálláshoz szakértői támogatásra van szükséged, kérjük jelezd az info@kulcs-soft.hu címen.

Érdekelnek további információk a Kulcs-Soft által ajánlott rendszerigényéről? A tudásbázisunkban széleskörű tájékoztató érhető el, amelyet ezen a linken érsz el: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel/category/zokkenomentes-beuzemeles/ajanlott-rendszerigeny

 

5+1 dolog, amiért online számlázó kell neked a NAV-bekötéshez

Mielőtt fejest ugranánk a pontokba, beszéljünk egy kicsit a NAV-bekötés megjelenéséről. Mint felelős vállalkozó, bizonyára tudod, hogy 2018 július 1-től komoly változások fogják érinteni a vállalkozásod.

b_business_management_banner_template_01.jpg

A NAV-szigortás miatt innentől nem csak az 1.000.000 Ft feletti, hanem az 100.000 Ft ÁFA tartalom feletti számlákat is fel kell tölteni. Amennyiben ez nem teljesül 24 órán belül, büntetés várható, számlánként akár 500.000 Ft értékben.

Ezt javasoljuk elkerülni.

Azoknál, akik még mindig számlatömb segítségével számláznak, elég nehéz időszak következik most. Minden egyes 100.000 Ft ÁFA tartalom feletti számlát manuálisan kell feltölteni a NAV rendszerébe. Természetesen ennek kényelmetlensége vállalkozás függő, de ha már napi szinten 1-2 darabot is fel kell tölteni, sok időt és energiát elvesz feleslegesen, amit a vállalkozásod építésére is fordíthatnál.

Nem beszélve arról, ha egyszer véletlenül elfelejtenéd, több százezer forintos bírsággal kellene szembe nézned. Talán még soha nem volt ekkora jelentősége annak, hogy elhagyd a számlatömböt és válts egy modern, fejlett számlázó alkalmazásra.

A Kulcs-Soft időben kapcsolt, frissítjük minden számlázó programot, és 5 alapos indokunk van arra, hogy miért válassz tőlünk számlázó programot.

1# Számlázó programjaink egyszerűek, talán még a számlatömböknél is

Habár eddig sem volt nehéz a használatuk, ez most még inkább hangsúlyosabb szerepet kap. Ahogy említettük, megfelelően felkészült program nélkül, neked egyesével kellene feltölteni a számlákat.

Ezzel szemben a Kulcs-Soft online számlázó programjai egyből, valós időben (átlagosan 5-10 másodpercen belül) töltik fel a megfelelő adatokat. Nem felejtkezik el róla, nem tolja későbbre, a megfelelő beállítások után mindent elvégez helyetted.

(Természetesen az előzetes lépéseket el kell végezni. Regisztrálni a NAV felületén, frissíteni a szoftvert amikor jelez, végül a felhasználók technikai adatait is fel kell vinni.)

2# Nehéz az átállás? Semmi baj, a Kulcs-Soft segít benne

A Kulcs-Soft programok megvásárlásakor nem csak egy nagyszerű programot veszel, sokkal többet annál. Habár nem feltétlenül feladatunk, de eltökélt szándékunk segíteni az átállásban.

Az ügyfélszolgálaton dolgozó kollégáink felkészültek a NAV-bekötés nehézségeiből, így jó eséllyel minden kérdésre tudnak majd választ adni. Bárhol elakadtál a folyamatban, nem probléma. Hívj minket, és segítünk benne.

3# Kulcs-Soft programok jeleznek, ha valami baj van

Alkalmazásaink szemmel tartják a vállalkozásod jogtiszta számlázását.

A programok automatikusan figyelik az ÁFA értékét, ha a jogszabály megköveteli, küldik a NAV-felé a szükséges adatokat. Nem fordulhat elő olyan eset, hogy véletlenül rossz adatot töltene fel.

4# Naprakészek vagyunk a NAV újdonságaival

Azt hiszed ez az utolsó változtatása a NAV-nak? Erősen kételkedünk benne. Mint vállalkozó, nehéz lehet napi szinten követned a változásokat, erre egyszerűen nincs ideje az embernek.

Online számlázó programjaink mindig az aktuális elvárásokhoz igazodnak. Ha nem szeretnél, nem kell foglalkoznod ezzel a részével.

5# BizXpert – A legerősebb ok a váltásra

bizxpert_kulcs-soft_ujdonsaga_v02_fooldal_porgo_mobil_768x392.png

Legfiatalabb programunkat még nem biztos, hogy ismered. Ez az, amit a haladni akaró vállalkozásoknak terveztünk. Lassan, de biztosan a számítógép, mint platform el fog tűnni és átveszik helyette az uralmat a tabletek és okostelefonok. Igen, még a számlázó programok esetében is.

Mennyivel könnyebb lenne számítógép és laptop nélkül számlázni, bárhol és bármikor számon tartani a vállalkozásod?

A BizXpert okostelefonokra és tabletekre letölthető ingyenes alkalmazás, ami ezt biztosítani tudja. Trendi, egyszerű és kifinomult.

Bátran ajánljuk, ha szeretnél, itt tudsz regisztrálni: https://www.bizxpert.hu/

5+1# Hatalmas akciók a Kulcs-Soft számlázó programokra

Szeretnénk, ha minél több vállalkozás kapcsolna időben, és megkímélné magát a súlyos büntetésekkel szemben. Még nem késtél el semmivel, de ha sokáig vársz, könnyen belecsúszol a júliusba.

Azért, hogy ez ne történhessen meg, most MINDEN SZÁMLÁZÓ PROGRAMUNKRA 40%-OS AKCIÓT BIZTOSÍTUNK. Ennél jobb áron nem fogsz tudni hozzájutni az értékes szoftverekhez, így érdemes most, még időben beszerezned.

Azért, hogy a könnyen kiválaszd a vállalkozásodhoz leginkább illő programot, mindössze 5 rövid kérdésre kell válaszolnod. Ez nagyjából 25-30 másodpercet jelent, utána az oldalunk egyből kidobja az ideális programot.

A kérdéseket itt éred el: https://szamlazoexpert.kulcs-soft.hu/