NAV-bekötés utáni nyugodt pillanatok

2018. július 1-jén életbe lépett a kötelező adatszolgáltatással kapcsolatos jogszabályváltozás. Bízunk benne, ez már egyáltalán nem újdonság számodra. Ha épp kapkodod a fejed, hogy mi is ez, kattints a linkre és villámgyorsan végezd el a megfelelő lépéseket. -> NAV regisztráció

Ahogy előzetesen várni lehetett, a NAV-bekötéssel kapcsolatos legnagyobb reakcióhullám az utolsó napokban, illetve a NAV-bekötést követő első héten érkezett, ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársaink levegővétel nélkül kapkodták a konstans csörgő telefonokat, a napi megszokott 100-200 telefonhívás tízszeresére, körülbelül 1500 darabra duzzadt.

szamlazo_blog.jpg

Szükséges volt a pánik?

Nem feltétlenül, habár érthető hogy a változástól a legtöbben megijedtek. A NAV türelmi időt ígér, jó ha tudod, július 31-ig senkit sem büntetnek meg azért, ha nem tölti fel azonnal a 100.000 Ft ÁFA tartalom feletti belföldi, nem-magánszemélyeknek kiállított számlákat.

De ez csak ideig-óráig tart, augusztus 1-jétől elkezdődnek a büntetések, amelyek akár az 500.000 forintot is elérhetik, számlánként. 

Mit jelent ez? 

Azt, hogy egyelőre mindenki "megmenekült", még azok is, akik nem váltottak olyan számlázó programokra, amelyeket előzőleg felkészítettek a digitális adatküldésre.

Nekik július utolsó hetében és augusztus első hetében lesz egy nehezebb időszakuk, amikor vélhetően újabb hullámban tör ki a NAV-bekötés okozta feszültség. Különbség csak annyi lesz, hogy augusztus 1-jével valóban elfogy a türelmi idő.

Mi várható a jövőben?

Természetesen erre pontosat nagyon nehéz mondani. Egy valami azonban biztos: A következő időszakban a NAV csökkenti majd az ÁFA értékének határát és idővel át kell majd kötelezően állni a számlák 100%-os beküldésére.